Presunúť na hlavný obsah

Pozvánka na aktivity v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám 

Mesto

Mesto Čadca - Mestská polícia Čadca v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám pripravili niekoľko aktivít pre žiakov základných a stredných škôl v meste Čadca, kde okrem interaktívnych  besied na školách, kreatívnej súťaže či vzdelávacieho tréningu pre dobrovoľníkov sme pripravili aj veľmi žiadané  živé knižnice s narkomanmi pod názvom „ Ty to nemusíš zažiť“ , ktorí už bojujú  z drogovou závislosťou.

Naším hlavným zámerom týchto aktivít je, aby sa dorastajúca mládež  poučila  zo životných chýb týchto ľudí, videla ich zoči-voči, počula slová ako „ stále som si hovoril/la, že mne sa to nemôže stať,  stále som si myslel/la, že to mám pod kontrolou, toto je moja posledná dávka a podobne. Týmito aktivitami sme nadviazali na protidrogový vlak , kde deti videli príbeh jednej mladej partie, ktorá mala autonehodu pod vplyvom alkoholu a drog a potom videli život partie s drogami. Teraz im ďalší mladí ľudia porozprávali svoje príbehy s drogami a potvrdili,  že život s drogami je naozaj taký , aký už videli aj v  protidrogovom vlaku. Život s drogou jednoducho neexistuje, je to len peklo a život na ulici. Veríme, že 2 x vidieť a zažiť bude pre žiakov dostatočná motivácia k tomu, aby si svoj život nepremárnili a touto cestou, pretože život máme iba jeden.

Živé knižnice ponúkajú priestor na vytvorenie konštruktívneho dialógu s ľuďmi,  s ktorými sa v bežnej realite nemáme príležitosť stretnúť a porozprávať. Knihy v živej knižnici sú ľudské bytosti a spoločne so samotnými čitateľmi  (našimi žiakmi) vstupujú do kontaktu cez osobnú výpoveď. V živej knižnici môžu nielen hovoriť o sebe, ale dokážu aj odpovedať na otázky čitateľov, a aj vzdelávať. Pre žiakov je to obrovský zážitok, počúvajú so zatajeným dychom a majú veľa otázok, ktoré sa im snažíme vysvetľovať. 

Narkomani  z resocializačného zariadenia Provital z Nitrianského Pravna budú rozprávať  žiakom základných a stredných škôl svoje skutočné životné príbehy, ktoré si prežili s drogami. Každý príbeh v minulosti začínal rovnako. Kamarát mi ponúkol drogu, tak som vyskúšal/la. Aj závery boli rovnaké. Drogy im vzali všetko. Rodinu, deti, priateľov, prácu a domov.  Príbehy boli veľmi silné, až neuveriteľné.

Tohtoročné živé knižnice budú v Dome kultúry Čadca dňa 28.11.2023 a 29.11.2023 o 9,00 a 11,00 hod. hodine. V prípade záujmu kontaktujte Mestskú políciu Čadca na te: 0918 907 470- odd.prevencie –srž.Mgr.Marcela Voreková.

Taktiež počas celého mesiaca november a december bude k dispozícií výstava kreatívnych prác žiakov základných a stredných škôl v Dome kultúry Čadca zameraných na prevenciu drogových závislostí. 

Mestská polícia Čadca tieto aktivity pripravila s finančnou podporou Mesta Čadca a  Žilinského samosprávneho kraja na základe úspešného  projektu.

Galéria